Rólunk

2009.-ben alakult egyesületünk azzal a szándékkal, hogy a Shotkan karatét és Eskrimát (Fülöp-szigeti kés és botvívás) gyakoroljuk és népszerűsítsük. Megalakulásunkkor az alapító tagokkal elhatároztuk, hogy egy olyan helyen szeretnénk gyakorolni, ami a mi ízlésünknek és felfogásunknak megfelelően van kialakítva. Ezt sikerült is elérni egy központi dojo létrehozásával a Klauzál tér 13. szám alatt. Ez egy minden igényt kielégítő harcművészeti központ. Itt 15 fő karatékával, kezdő és közép haladó szintű sportolóval folynak az edzések. 2012 óta, Pest környékére is kiterjesztettük az oktatást. Érden, a Móra Ferenc általános iskolában tartunk edzéseket, elsősorban fogyatékkal és hátrányos helyzetben élő gyerekeknek. Fontos szempont számunkra, hogy nem megélhetési szándékkal tartjuk az edzéseket, mivel minden karate oktató, aki az egyesület életében részt vesz, dolgozik a sport mellett. Életfilozófiánk része a karate és annak minél szélesebb körben való terjesztése és oktatása. Valljuk és hisszük, hogy a karate gyakorlásával a gyermekek és felnőttek teljesebb életet tudnak élni, erősödik a koncentráló képességük megnő terhelhetőségük mind fizikálisan, mind pedig mentálisan. Tisztában vagyunk azzal, hogy nekünk is folyamatos fejlődésre van szükségünk és állandóan tanulnunk kell, ezért felvettük a kapcsolatot Shihan Dr. Kevin J. Thurlowal, aki egy 7. dan-os angol karate mester, és aki nagy örömünkre azóta egyesületünk szakmai irányítója és mentora. Évente több alkalommal találkozunk a mesterrel Magyarországon vagy az Egyesült Királyságban. Egyesületünkben minden karate oktató rendelkezik nemzetközileg elismert edző, vizsgáztatói és bíró vizsgával. A létrejött kapcsolattal egyesületünk felkerült a világ harcművészeti térképére, mert Mesterünk az Angol SKKK és a nemzetközi közel 30 ország tagságával rendelkező WJKA szövetségben tölt be nagyon magas vezetői pozíciót. Ennek köszönhetően nemcsak a magas szintű szakmai munka biztosított, hanem a nemzetközi versenyzésre és vizsgákra is van lehetőség. 2014-ben ezzel a lehetőséggel élve vettünk részt például az SKKK szövetség által szervezett Európa bajnokságon, ahol 7 fővel képviseltük hazánkat és remek eredménnyel tértünk haza. Versenyzőink (felnőtt és gyerek kategóriában) összesen 6 arany, 2 ezüst és 1 bronzérmet szerzetek. Bár nagyon büszkék vagyunk az elért eredményre, mégsem vagyunk verseny centrikus egyesület. Számunkra fontosabb a tradicionális karate folyamatos gyakorlása mellett annak elsajátítása és megértése, mint a versenyzés. 

Számunkra a megmérettetés elsődleges formája, egy nemzetközileg is elismert öv vizsga, ezért egyesületünkben nem a saját Dan kollégiumunk tagjai (mester fokozattal rendelkező karatékák) előtt történik a vizsgáztatás, ha nem minden esetben mesterünk, Shihan Dr. Kevin J. Thurlow (7. dan) és helyettese vezetésével.     

Ahogy az egyesület neve is utal rá (Family, Friendship Karate és Eskrima) a család és barátság meghatározó szerepet kap az életünkben. Tisztában vagyunk azzal, hogy ahhoz, hogy egy gyermek, egy apa vagy éppenséggel egy anya edzésekre tudjon járni és gyakorolni tudja a karatét, az egész családnak és a barátoknak is sokszor össze kell fogni és toleranciával kell fogadni az edzésen eltöltött időt.  Igyekszünk ezt mindenki számára megkönnyíteni és nagyon sok olyan programot szervezünk, amiben a családtagok és a barátok is rész tudnak venni. Bel- és külföldi kirándulásokra, közös sportolásra (foci, futás) vagy éppen kulturális programokra (színház, mozi) hívjuk a hozzátartozókat, ezzel is erősítve a csapatszellemet és megköszönve a támogatásukat. Az edzőtáborokat is úgy szervezzük, hogy ha arra lehetőségük van, akkor az egész család elkísérhesse a karatékát. Ebből is kitűnik, hogy nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a CSAPAT ÉPÍTÉSRE. Nem vagyunk túl sokan mind össze 35-40 fő tartozik az egyesültünkhöz, de nem is célunk a nagyon nagy tömegbázis kialakítása. Célunk, hogy aki velünk tart az edzésekre azzal mi is szívesen töltsük el az edzés időt. Nagyon fontos, hogy azt a tudást, amit megszerezetünk,(izzadsággal, rengeteg munkával) az évek alatt csak olyannak adjuk át, aki megérdemli. 

Az évek hosszú során át a sporttól és a Karatétól kapott értékrendeket szeretnék továbbadni a következő generációnak és ez az igény egyre inkább megfogalmazódik a jelenlegi közép haladó Karatékák fejében is. Szeretnénk jó példával előjárni előttük, hogy minden csapattársunk számára magától értetődő legyen, hogy az edzéseken és azon túl kapott értékrendet és szemléletet tovább kell adni. Hiszünk a sport nevelő erejében és ezt legjobban  úgy tudjuk fenntartani, hogy átadjuk a tapasztalatainkat, segítjük a fiatalok fejlődését és teret biztosítunk számukra ahhoz, hogy néhány év múlva ők is el tudják kezdeni az oktatói pályát.